Praha, 6. října 2010 – V sobotu 23. 10. 2010 se na Staroměstském náměstí v Praze koná v rámci celosvětových oslav již čtvrtý ročník Mezinárodního dne kuchařů, slavnost pro všechny, kdo mají rádi dobré jídlo a zábavu. Připraven je také bohatý hudební program a soutěže. V rámci oslav tentokrát proběhne i první Mistrovství ČR ve filetování čerstvých lososů. Přijďte se všichni podívat!

Mezinárodní den kuchařů 2010

V sobotu 23. října ožije Staroměstské náměstí v Praze od 10 do 20 hodin oslavami Mezinárodního dne kuchařů. Tuto gastronomicko-kulturní akci pořádá Asociace kuchařů a cukrářů ČR (AKC ČR) v rámci celosvětových oslav WACS za podpory hlavního města Prahy a Městské části Praha 1 a ve spolupráci s  dalšími partnery. Záštitu nad akcí převzali Livia Klausová, manželka prezidenta ČR, Pavel Bém, primátor hlavního města Praha, a Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism.

„Mezinárodní Den kuchařů je svátkem nejen kuchařů a cukrářů na celém světě a všech našich příznivců; je to i příležitost, kdy pomáháme druhým, protože výtěžek z této akce věnujeme dětem z dětských domovů, Nadaci Livie a Václava Klausových, projektu Startovné do života. Každý, kdo se přijde s námi pobavit, zároveň podpoří dobrou věc. Takže mé osobní poděkování patří všem, kdo tyto Oslavy připravují i všem, na jejichž návštěvu se těšíme,“ uvedl  Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR a WACS Continental Director CE.

Mistrovství ČR ve filetování čerstvých lososů

Historicky první ročník Mistrovství ČR ve filetování lososů pořádá velkoobchodní společnost Makro Cash & Carry ČR ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů ČR. Makro do celého Mistrovství přináší kromě nápadu, soutěžních cen a odborné poroty i čerstvé lososy z Norska. Zkrátka všechno, co je ke zdárnému průběhu soutěže třeba.

„Mistrovství ČR ve filetování lososa přesně zapadá do naší strategie podpory profesionální gastronomie. Každý rok zaznamenáváme meziroční nárůst ve spotřebě ryb o 20 % , z čehož máme velikou radost. Právě ryby totiž byly od našeho vstupu na trh sortimentem, který jsme chtěli na českém trhu podpořit a rozšířit. Velmi si vážíme v této oblasti podpory AKC ČR, která je naším partnerem. Věříme, že se nám povede oslovit veliké množství návštěvníků a zároveň založit v pořádání Mistrovství filetování lososů v ČR tradici,“ dodává Axel Hluchy, generální ředitel Makro Cash & Carry ČR.

Soutěž bude probíhat od 13 do 15 hodin na pódiu, kde bude moci veřejnost sledovat zpracovávání lososa a následnou úpravu dvou filetů i na velkoplošné obrazovce. Slavnostní vyhlášení vítězů proběhne v 16 hodin. Základními hodnotícími kritérii budou kvalita zpracování, výtěžnost a čas přípravy. Při filetování záleží například na způsobu stáhnutí kůže, vykostění nebo na čistotě pracoviště (HACCP – Hazard Analysis Critical Control Points), a tak jde o jedinečnou možnost podívat se pod prsty skutečným profesionálům!

Výkony soutěžících bude hodnotit čtyřčlenná porota ve složení:

-         Jiří Král, člen představenstva AKC ČR

-         Drahoslav Vochozka, nákupčí čerstvých ryb Makro Cash & Carry ČR

-         Kristin Pettersen, zástupce společnosti Norge (Norwegian Seafood Export Council, marketingová společnost norské vlády zastřešující marketingové aktivity norského rybolovu)

-         Jim Lervik, zástupce MarineHarvest, dodavatel čerstvých lososů do velkoobchodů Makro

Hlavní cenou pro vítěze bude zájezd pro dvě osoby do Norska, zahrnující mimo jiné i návštěvu lososí farmy v hodnotě 80 000 Kč. Druhý a třetí nejlepší soutěžící získají poukázku na nákup čerstvých ryb ve velkoobchodním středisku MAKRO v hodnotě 10 000 Kč a všichni účastníci mistrovství obdrží kupón na nákup v Makru v hodnotě 1500 Kč. Losos zpracovaný při soutěži bude na místě grilován a nabízen návštěvníkům Mezinárodního dne kuchařů. Celý výtěžek z prodeje grilovaného lososa bude věnován Nadačnímu fondu manželů Livie a Václava Klausových.

Kromě pestré nabídky kulinářských dobrot od gastronomických společností, restaurací a hotelů bude pro návštěvníky připraven i zajímavý program (podrobný program v příloze tiskové zprávy), soutěž pro veřejnost „Upečte svůj dort!“,

Asociace kuchařů a cukrářů zároveň zve všechny profesionály i příznivce, aby přišli v profesním oblečení, organizátoři se totiž pokusí zaútočit na loňský rekord v počtu přítomných osob v kuchařském oblečení.

Výtěžek z akce bude věnován na charitativní účely, dětem z dětských domovů, resp. Nadačnímu fondu manželů Livie a Václava Klausových – projektu Startovné do života.

Máte-li rádi dobré české jídlo, nenechte si letošní Mezinárodní den kuchařů ujít a přijďte slavit, ochutnávat, pobavit se a podpořit dobrou věc!